Pesterile termale din Parcul National Domogled  Valea Cernei, unice în România si foarte rare pe glob, pesteri în care conditiile de mediu sunt asemanatoare celor din climatul tropical (35 grade C  45 grade C temperatura aerului) fapt pentru care fauna si speleotemele au caractere aparte. Un exemplu ar fi Pestera lui Adam,

careia i s-ar putea conferi statutul de rezervatie stiintifica, pentru conservarea si studierea în continuare a conditiilor de oaza tropicala  unica în România, cu punga ei de aer cald, coloniile de lilieci si fauna de guano, precum si crusta si stalactitele gelatinoase nemaiântalnite în alte pe?teri.

O alta pestera  interesanta din mai multe puncte de vedere este Pestera (Grota  cu aburi ) (are doar 14 m lungime)

care rasufla  aburi fierbinti (52 grade C  56 grade C), cu miros de pucioasa, printr  o crapatura  în stânca. Bolboroseala înfundata  ca de cazan urias  în clocot, ce însoteste aburii, te duce cu gândul la o imagine a infernului. Emanatiile sulfuroase fierbinti au creat conditii pentru dezvoltarea unui muschi pe care îl gasim numai aici (Philonotis schliephackei), pentru protectia caruia sa propus chiar crearea unei rezervatii în acest punct.

“Grota cu aburi are o istorie plina de misticism. In urma cu vreo 2.500 de ani in urma, aici se pare ca a fost locul pentru altar al diverselor zeitati pagine. La poalele muntelui era construit un templu iar aici, sus, erau altarul si statuile zeilor. Pe vremea regelui Deceneu, aici se gasea deja un altar al zeitei Bendis“

Exista insemnari in cronicile grecesti si chiar o povestire macedoneana veche in care se arata ca, venind marele rege dac Burebista la templu si cerand ajutorul zeitei, din grota a inceput sa iasa un fum gros, apoi pamantul s-a despicat si au aparut patru luptatori care au plecat cu regele dac si care aveau menirea sa-l ajute in luptele cu dusmanii. Inaintea ultimei batalii de la Tapae, cand dacii au venit sa ceara sprijinul zeitei, grota s-a cutremurat si din interior a iesit un fum negru, innecacios si urit mirositor. Cei prezenti la ritual si-au dat seama ca zeita si-a intors fata de la credinciosii sai. Apoi, dupa cucerirea Daciei de catre romani, zona si-a pierdut importanta mistica, locul zeilor daci fiind luat de pantenonul roman si in special de Hercule, erou ridicat in randul zeilor de faptele sale, iar magia fiind inlocuita cu terapia.

De asemenea foarte rare in pesterile  tarii, sunt depunerile de cruste si speleoteme din gips, pe mari suprafete ale peretilor si ale planseului, ceea ce întâlnim în pestera lui Ion Barzoni.

Parcul National Domogled  Valea Cernei reprezinta un esantion unic al fagetelor carpatine si europene de la altitudinile cele mai joase pâna  la limita padurii cu golurile alpine, apoi o adevarata  simfonie a calcarului, o armonie între stânca si viata ce o cucereste. Prin pozitia sa privilegiata, la încrucisarea unor raspântii geologice, climatice si biogeografice, acest spatiu de existenta multimilenara reprezinta un ecosistem complex, de o mare originalitate si spectaculozitate. Valea Cernei este unica  prin aceea ca, se înscrie total în spatiul montan si desparte dou siruri de munti, diferite ca alcatuire si peisaj. În acelasi timp este valea cu cel mai variat si reprezentativ relief carstic din România, care este inegal distribuit ca urmare a distributiei inegale a calcarelor.In caz ca doriti sa vizitati statiunea balneara oferte de cazare ieftina la Baile Herculane,gasiti la Pensiunea RouaDeMunte.

Va multumim si va asteptam cu drag!

Pesteri termale din Parcul National Domogled-Valea Cernei

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD